/******************/ /* */ /* DICTIONARY */ /* */ /******************/ tr={"no":"Žádná","little":"Malá","medium":"Střední","big":"Značná","vbig":"Velká","incrval":"Zvýší hodnotu","decrval":"Sníží hodnotu","noincr":"Dosažená hodnota rizikového faktoru již vykazuje maximální hodnotu rizikového faktoru r, která se už nebude měnit ani při dalším zvýšení hodnoty znaku.","nodecr":"Dosažená hodnota rizikového faktoru již vykazuje minimální hodnotu rizikového faktoru r, která se už nebude měnit ani při dalším snížení hodnoty znaku.","Val":"Hodnota ","isNaN":" není číslo.","attr":"Hodnota znaku má vliv na prevenci či rozvoj aterosklerózy, která zapříčiňuje naše stárnutí a úmrtí. 52% našeho obyvatelstva umírá na nemoci oběhové srdečně-cévní soustavy, kde zásadní místo vedle cévních mozkových příhod zaujímá ischemická choroba srdeční včetně srdečního infarktu, jehož vznik, či oddálení preventivními opatřeními byl předmětem sledování jednotlivých rizikových faktorů, z nichž pro jednoduchost byly vybrány ty nejvalidnější a nejsnáze dostupné znaky k sledování v běžné praxi. Hodnotu mnohých znaků lze životosprávou nebo léčbou usměrnit a tím snížit riziko vzniku komplikací aterosklerózy, resp. srdečního infarktu, který nás ohrožuje na životě.","risk":"Dosažená hodnota znaku vykazuje určitou dílčí rizikovost r , která při hodnotách blízkých 1,0 ukazuje na průměrnou rizikovost. Hodnoty rizikového znaku vyšší než 1,0 svědčí pro vyšší míru rizika, které vede k srdečnímu infarktu a naopak nižší hodnoty snižují toto riziko a mělo by být preventivní snahou usilovat o minimalizaci tohoto rizika. Pro určení ukazatele celkového rizika vzniku srdečního infarktu (UCR) se započítají všechny rizikové faktory. Pokud hodnota některého znaku je neznámá (např. cholesterol) je potřeba dosadit hodnotu dílčího rizika r = 1,0 (jako průměrné riziko), čímž při vědomí této nepřesnosti je i nadále možno určit celkové riziko – UCR.","valu":"Aktuálně naměřená hodnota znaku – která určuje míru rizika r u každého jednotlivého znaku. Pokud klikneme na tuto hodnotu(nebo její označení) – přenese se z levé části tabulky vpravo, kde uvidíme, jak snižováním či zvyšováním této hodnoty se mění riziko, které z hodnoty tohoto jednotlivého znaku plyne.","addi":"V horní části si lze přečíst, jaké průměrně hodnoty UCR k IM vykazují šetřené soubory u zdravého obyvatelstva, u osob se srdečním infarktem a jaké byly průměrné hodnoty UCR u osob zemřelých na srdeční infarkt. Ve střední části graf ukazuje jednak zjištěný stav UCR dle levé části tabulky (s aktuálně naměřenými hodnotami všech znaků), souběžně umožňuje pozorovat, jak se UCR bude měnit, když se přizpůsobíme léčbou (např.vysokého krevního tlaku) nebo životosprávou (zanecháním kouření, větší pohybovou aktivitou atd.), či naopak jak bude riziko narůstat při záporném přizpůsobení k zjištěnému stavu.","othr":"Určitá dosažená změna hodnoty znaku změní jak dílčí rizikový faktor r, tak bude mít vliv i na UCR, což lze vidět jak v číselné hodnotě jiného r, tak i na grafu a hodnotě UCR.","onch":"V tomto sloupci lze modelovat různé situace, kdy dosáhneme potřebné změny hodnoty znaku, resp. snížení dílčího rizika r, jak ukazuje „Jiné r“ ve vedlejším sloupci. Případně lze si ověřit i opačnou situaci, jak se zvýší riziko při opačném pochodu.","syst":"Druhý nejrizikovější znak, jehož udržování v mezích normálních hranic je velmi důležité. Při jeho zvýšení, (které se opakovaně potvrdí měřením tlaku krve) je potřebné nasadit léčbu a pravidelně ji kontrolovat. Úpravou zvýšených hodnot systolického TK do normálu se zřetelně sníží nejen dílčí rizikový faktor r, ale i UCR k IM.","dias":"Nejrizikovější znak v porovnání s ostatními znaky, jehož zvýšené hodnoty by neměly unikat pozornosti. Proto je na místě patřičná léčba při jeho zvýšení. Jeho normalizace zřetelně sníží celkové riziko vzniku srdečního infarktu vyjádřené hodnotou UCR k IM. Hodnotám krevního tlaku věnujte maximální pozornost, neboť jeho zvýšené hodnoty Vás nejvíce ohrožují na životě","chol":"Cholesterol je látka, která pro náš organismus je nezbytná. Jednak si jej sami vyrábíme v rámci metabolismu, jednak jej přijímáme ve stravě. Jeho vysoká hladina v krvi je závažným dílčím rizikem pro rozvoj aterosklerózy a srdečně cévních komplikací? Proto je na místě jeho sledování a při zvýšení omezovat příjem živočišných tuků ve stravě, pokud to nedostačuje, je potřebná příslušná medikamentosní léčba, která přispěje k normalizaci jeho hladiny v krvi. Pokud jej aktuálně neznáte, vyjděte při výpočtu UCR z takové hodnoty, která určí průměrný rizikový faktor r 1,0 . Pokud jej máte zvýšený, zjistěte jak jeho úpravou (stravy, či medikamenty) si snížíte UCR k IM. I když zvýšená hodnota cholesterolu Vás nijak nebolí, nepodceňujte jeho zvýšení. Zvýšený cholesterol bývá spojován se stravou bohatě obsahující živočišné tuky, jako např. potraviny z másla, vajíček, výrobky z plnotučného mléka, kokosového oleje, palmového oleje, či ve stravě z hovězího masa nebo v nasycených tucích, které se užívají při průmyslové výrobě potravin. Tyto potraviny proto omezujte při vyšší hladině cholesterolu v krvi.","obes":"Zvýšená váha Vás predisponuje nejen k vyššímu riziku srdečně cévních komplikací, ale stejně tak i k řadě jiných pohybových, páteřních a metabolických nemocí. Zdravým stravováním a pohybovou aktivitou usilujte o jeho optimální hodnotu.","smok":"Kouření jednoznačně (zejména při déletrvající expozici) je škodlivé jak z hlediska srdečně cévních nemocí a jejich komplikací, tak stejně tak i z hlediska poškozování imunitního systému, který nemusí při této dlouhodobé zátěži zvládat obranu proti infekcím, rakovině a řadě jiných nemocí. Snížit kouření, lépe zcela s kouřením přestat, je důležitým rozhodnutím, které kuřákovi prospěje tím víc, čím dřív s kouřením úplně a definitivně přestane.","phys":"Lidé, kteří provozují zdravou vytrvalostní pohybovou aktivitu se dožívají vyššího věku, mají menší problémy s nadváhou, jsou zdravější, zřetelně méně často je ohrožuje srdeční infarkt. Při zadávání tohoto parametru jako celku, je nutno vyjít jak z pracovní, tak i z mimopracovní pohybové aktivity. Jejím zvýšením si lze výrazně snížit UCR k IM.","ment":"?l?","heapers":"ZDRAVÉ OSOBY","illpers":"OSOBY S IM","graphleg":"Graf ukazuje, jak lze změnit UCR k IM změnou hodnot ovlivnitelných znaků (faktorů r).","incomplete":"Nebyly zadány všechny údaje.","forAge":" pro věk ","forSys":" pro systolický tlak ","forDia":" pro diastolický tlak ","forCho":" pro cholesterol ","forWei":" pro váhu ","forHei":" pro výšku ","forSmo":" pro kouření "};